Tertúlia-sopar: Art i col·leccionisme. La Fundació Suñol. A càrrec de Margarita Ruiz i Combalía, gerent de la Fundació

Dimarts, 19 de gener de 2010, a les 19.30 h sala Pompeu Fabra

Tertúlia-sopar: Art i col·leccionisme. La Fundació Suñol. A càrrec de Margarita Ruiz i Combalía, gerent de la Fundació

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès

p1060892.jpg

Margarita Ruiz i Combalía © Nuria Rodríguez Yuste

Sentir que l’obra d’art no és un objecte, sinó una emoció i una experiència

Margarita Ruiz i Combalia, és una persona generalista, amb una experiència laboral de 40 anys en l’endegament de projectes públics o privats, des de la conceptualització fins al complimentdels objectius proposats. Al 1986-1993, és nomenada cap de Gabinet i directora d’Administració i Finances de la Vila Olímpica, S. A. Del 1994 al 2000, exerceix gerent de la Fundació Gala-Salvador Dalí a Figueres. Al 2002 participa en la creació de Casa Àsia a Barcelona. Des del 2006 treballa com a gerent a la Fundació Suñol.    Estava previst que vingués l’artista i director de la Fundació Suñol, Sergi Aguilar, però no ha pogut venir i en el seu lloc va venir la gerent de la Fundació Suñol, Margarita Ruiz i Combalía, per la qual cosa li vam agrair que acceptés la nostra invitació per parlar-nos sobre l’Art i col·leccionisme.La Fundació Suñol. El col·leccionisme ha tingut un important desenvolupament des de la dècada dels 80, quan es fomenta tant des de les institucions com des de l’àmbit privat. Gràcies al col·leccionisme han proliferat exposicions, fires i biennals, tot això, ha permès, un major accés del públic a l’art contemporani.

Vam parlar sobre la situació actual del col·leccionisme de l’art contemporani, privat i a la vegada públic, de la funció social que fa, de les llacunes que omple entre les col·leccions dels museus i de les galeries d’art, també sobre les motivacions i el perfil del col·leccioniste. I es  va fer des de la perspectiva de la Fundació Suñol de Barcelona.

p10608981.jpg

La Fundació Suñol és una entitat privada sense ànim de lucre que mostra al públic la col·lecció d’art contemporani propietat de Josep Suñol i, al mateix temps, impulsa un projecte per tal d’afavorir la difusió i la producció artística de l’avantguarda.

La Fundació Suñol situada al costat de La Pedrera, es va crear al 2007, reuneix la major col·lecció privada d’art contemporani de Barcelona i una de les majors d’Espanya, agrupa peces de Picasso, Dalí, Miró, Warhol, Tàpies, Man Ray i Giacometti.

p10609091.jpg

Núria Forns, Gemma Creus, Myriam Alemany, Toni Rodríguez Yuste, Margarita Ruiz, Núria Rodríguez Yuste i Maria Isabel Marin

Margarita Ruiz i Combalía, ens va explicar que els principis bàsic per col·leccionar art contemporani haurien de ser:

 • Sentir que l’obra d’art no és un objecte, sinó una emoció i una experiència
 • Anticipar-se. És fàcil col·leccionar amb un perspectiva històrica, però difícil quan les obres s’estan creant…
 • Tenir il·lusió i saber gaudir del plaer estètic
 • Estar atent al que es crea, al que passa al teu voltant, i assumir un cert compromís amb la història
 • Tenir criteri i saber assumir riscos
 • Tenir curiositat i sentir l’emoció d’iniciar quelcom desconegut, infinit
 • Ser referent i model
 • Saber cohesionar la col·lecció
 • Saber seleccionar
 • Saber compartir i transmetre la passió del col·leccionista

Walter Benjamin deia: Tota col·lecció implica un caos, però la passió del col·leccionista és just en el límit entre el caos i la memòria. La col.lecció Josep Suñol es va construir i es mostra complint amb tots i cadascun dels requisits esmentats.

Un pensament sobre “Tertúlia-sopar: Art i col·leccionisme. La Fundació Suñol. A càrrec de Margarita Ruiz i Combalía, gerent de la Fundació

 1. L’altra dia vaig participar en la tertúlia -sopar Art i col·leccionisme.La Fundació Suñol que havia organitzat la responsable d’arts plàstiques de l’Ateneu,Toni Rodríguez.Us haig de dir que aquesta activitat va sobrepassar les meves expectatives.
  Crec que aquest tipus d’activitats ens ajuda enriquir-nos tant a nivell personal com conceptual.
  Em va encantar compartir taula amb la gent que va participar en el sopar.Va ser molt divertit i relaxat.M’ho vaig passar molt bé!!!!!.
  DESITJO QUE AVIAT S’ ORGANITZI UNA ALTRA!!
  Gràcies Toni per les teves propostes.
  Una abraçada a tot el grup.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s