Barcelona, 17 de desembre de 2020
Toni Rodríguez Yuste a l’Ateneu Barcelonès del 2003 al 2020
Des que era petita em fascinaven els colors i les formes, les seves interaccions, els seus canvis infinits, el moviment, això em feia reflexionar constantment durant tota la meva vida sobre l’art i l’estètica.
Quan vaig començar a l’Ateneu com a ponent de la Secció d’Arts Plàstiques a l’any 2003, la meva “obsessió”, era com explicar l’art de forma no convencional, havia de buscar un altre llenguatge menys freqüent i vaig pensar que ho explicaria des de la mirada d’altres disciplines i així vaig començar amb un cicle multidisciplinari: L’Art vinculat a altres disciplines.
Els cicles multidisciplinaris sempre han estat presents en totes les meves candidatures, amb l’objectiu de reflexionar sobre l’Art des d’una altra perspectiva, mitjançant les relacions que hi ha entre l’Art i les altres disciplines, i així poder ampliar el concepte de l’Art des d’una mirada global que ens pugui donar una millor comprensió de l’Art i de la vida.
L’Art hi ha que buscar-lo en la totalitat de les coses, està implicit en la filosofia, la ciència, la religió, la poesia, les matemàtiques… per tant, entenc l’Art des d’una experiència de la pròpia vida.
Aquest desig ho he tingut present sempre en totes les meves candidatures i és per això que m’acomiado amb un altre cicle multidisciplinari: Espiritualitat, Poesia, Ciència i Art.
Ha estat tota una aventura, així ho he viscut.
Toni Rodríguez Yuste
Toni Rodríguez Yuste
- Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, especialitat: Pintura
- Tècnica superior d’Arts Plàstiques i Disseny: Pintura Mural. Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Barcelona
- Artista Visual
- Gestora Cultural
- Ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès (del 2003 al 2014 i del 2017 al 2020)
- Membre de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès (2014 al 2017). Vocal Tercera designada com la responsable de la Junta de les activitats de l’àmbit de l’art
- Premi de Pintura de la Sala Parés
- Professora de Dibuix i Pintura
- Fundadora de l’Associació d’Art, Cultura i Ciència
- Tècnica en Ciencia Socials de l’Ajuntament de Barcelona, fins el març de 2017
- Beca atorgada per la Facultat de Belles Arts per a realizar el projecte d’investigació de Pintura a la Facultat Polytechinc of Leeds – Anglaterra –
Núria Rodríguez Yuste
- Adjunta i responsable de Comunicació de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès (del 2003 al2014 i del 2017 al 2020)
- Llicenciada en Belles Arts, per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona
- Tècnica Superior d’Arts Plàstiques i Disseny: pintura mural per a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics
- Artista Visual
- Community manager
- Gestora i promotora cultural, en l’àmbit museístic – programació i disseny d’activitats, difusió i comunicació, educació – i en el privat i en l’associatiu.
- Responsable del Departament de Comunicació i d’Educació del Museu de Ceràmica. Institut de Cultura – ICUB – de l’Ajuntament de Barcelona – 1997-2001-
- Responsable dels Programes Pedagògics al Museu d’art precolombí Barbier-Müeller, Institut de Cultura -ICUB- de l’Ajuntament de Barcelona -1996-1997 –
- Assessora Tècnica Comercial per a la Universitat de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Escola de Negocis Les Heures
- Responsable de Promoció Econòmica del Districte de l’Eixample. Ajuntament de Barcelona – 2001-2009 –
- Ha estat Tècnica de Barri, de Comerç, de Turisme, de Medi Ambient i Sostenibilitat al Districte d’Horta-Guinardó, Ajuntament de Barcelona, (entre 2009 i el 2020 –
- Presidenta de l’Associació d’Art, Cultura i Ciència – AACC – des del 2010
Després d’una intensa i llarga trajectòria professional a l’Ateneu Barcelonès com a ponent de la Secció d’Arts Visuals des de l’any 2003 al 2014, i des del 2017 al 2020, i com a Membre de la Junta Directiva de l’Ateneu Barcelonès del 2014 al 2017, ara és el moment d’acomiadar-me de vosaltres, no abans d’agrair-vos el vostre suport i confiança en el decurs d’aquests anys que ens ha permès desenvolupar els diferents programes electorals, dissenyats des de la creativitat element clau en la gestió de projectes on es contemplava una gran diversitat de temàtiques sobre l’art i des de diferents disciplines, innovant la forma de difondre el coneixement de l’Art, de forma més àmplia i suggeridora.
En aquest llarg recorregut hem aconseguit molts dels objectius que ens vam marcar. Hem gaudit de la presència de persones tan influents en el món de la cultura i tan especials com els recordats: Joan Hernàndez Pijoan, Albert Ràfols-Casamada, Lluís Racionero, Jorge Wagensberg, Josep M. Huertas, Oriol Maspons…, i d’altres personalitats com l’Oriol Bohigas, Ferran Mascarell, Xavier Rubert de Ventós, Antoni Miralda, Eduard Arranz-Bravo, Isaki Lacuesta, Joan Pere Viladecans, Colita, Román Gubern, Josep M. Cadena, Victòria Combalia, Xavier Mariscal, Pep Bou, Cesc Gelabert, Carlos Ferrater, Josep Maria Martí font, Pepe Ribas…
Cal remarcar actes com el debat sobre el Consell de la Cultura i de les Arts de Catalunya i el debat de Política i Cultura. Hem participat en esdeveniments de la ciutat com la Fira Internacional de Videoart LOOP, l’Any Brossa, la Fira Internacional del Còmic i del Manga, Ramblaparaules. Hem reflexionat sobre la cultura, les arts i el pensament contemporani, sobre el mercat de l’art, el paper de la dona en el món del art, de les noves tendències a les arts visuals, de la història de l’art, de la crítica i del mercat art, de les tradicions populars, debats d’actualitat…
Hem impulsat convenis de col·laboració amb altres entitats Ficomic, Centre Artístic de Sant Lluc.
Com a Vocal Tercera de la Junta Directiva, designada responsable de les activitats de l’àmbit de l’art, vaig participar activament en la Programació de l’Any del soci i proposar i participar a la gestió de la signatura del Conveni de col·laboració amb la Fundació del Gran Teatre del Liceu amb el Liceu en el marc del projecte de desenvolupament de l’Eix de la Rambla, amb l’objectiu de promoure el coneixement i l’afició a la música en general i a l’òpera en particular, vam impulsar conjuntament una sèrie d’activitats de caràcter divulgatiu i introductori al món de l’òpera.
Hem potenciat la Secció d’Arts Visuals creant un espai de relació i de coneixement, oberta i participativa, un espai de diàleg i de debat, organitzant actes culturals, multidisciplinàries, didàctiques i lúdiques, amb l’objectiu de gaudir de l’art i de la cultura. Hem tingut l’oportunitat de visitar els tallers d’artistes, de sopar amb els convidats, de gaudir de tertúlies, d’espectacles, itineraris culturals, projecció de pel·lícules, de viatjar… i prioritzant la comunicació, la Secció d’Arts Visuals ha esta pionera en engegar les xarxes socials creant el primer blog de l’Ateneu, dissenyant butlletins mensuals… oberta als suggeriments dels socis, propostes que s’han incorporat a la programació de la Secció.
Agrair la participació dels conferenciants: artistes, historiadors, científics, filòsofs, poetes… d’institucions, centres d’art…, a les personalitats rellevants de la cultura, de l’art i de la ciència, que ens han transmès els seus coneixements i les seves experiències.
Agrair el suport de la Nuria Rodríguez Yuste que ha estat l’Adjunta i la responsable de Comunicació de la Secció d’Arts Visuals des del 2003.
Agrair a tots i totes els que formem part del nostre Ateneu.
Han estat quasi dues dècades treballant desinteressadament per l’Ateneu amb la implicació i la passió que requereix la cultura i l’art.
Ha estat un honor.
Toni Rodríguez Yuste
CANDIDATURA DE TONI RODRÍGUEZ YUSTE 29 D’OCTUBRE DE 2020
CANDIDATURA TONI RODRIGUEZ YUSTE_29_0_2020
CANDIDATURA DE TONI RODRÍGUEZ YUSTE 25 D’OCTUBRE DE 2017
CANDIDATURA DE TONI RODRÍGUEZ YUSTE 27 D’OCTUBRE DE 2011
CANDIDATURA DE TONI RODRÍGUEZ YUSTE 13 DE MARÇ DE 2008
COMIAT DE LA TONI RODRÍGUEZ YUSTE
Vídeo: Nuria Rodríguez Yuste
Música: Jan Johansson. Jazz på svenska
Toni Rodríguez Yuste, has fet una feina impecable i impagable que desinteressadament li has dedicat a l’Ateneu Barcelonès durant 17 anys elaborant programes culturals d’excel•lència.
Gràcies per tants moments que ens has fet gaudir amb conferències… super interessants com la darrera amb David Jou… també gaudir de converses tranquil•les sopant amb artistes, visitant les seus tallers -recordo el de Xavier Mariscal que en aquell moment estava reunit amb el director de cinema Fernando Trueba treballant en la pel•lícula Chico i Rita, i quan es va estrenar vas organizar un col•loqui desprès de la projecció… sempre atenta i recollint l’actualitat cultural.
Experiències enriquidores, sempre inquieta per oferir les millors i variades propostes. Això no es troba en cap centre cultural, és impagable la teva dedicació, la teva constància i la teva generositat cap a l’Ateneu.
Feu un bon equipo amb la Nuria. Nous projectes os esperen!
Amb la teva gestió has deixat la Secció d’Arts Visuals amb el llistó difícil de superar.
Gràcies José Alberto Roig Marquès pel teu reconeixement, ens alegra que hagis gaudit de les diferents propostes que os hem ofert al llarg d’aquest anys. Aquest era l’objectiu gaudir de l’art i de la cultura. Un plaer! Continuarem fent projectes en altres àmbits en el món de la cultura i les arts. A reveure!
Crec que l’Ateneu pert una ponent de primera linia. Aquesta entitat ha d’estar orgullosa de tu ,ja que , has estat una ponent que li ha donat gran prestigi aquesta entitat amb uns programes de primera qualitat.
Sento perdre’t ,com a ponent però ser que queda la nostra amistat.
El programa que ha presentat el ponent guanyador recorda molt al s teus programes presentat al llarg de la teva trajectòria a l’Ateneu.Esperem que ens pugui oferir coses diferent !
Una gran abraçada a les dues, Nuria i Toni
Gemma Creus, moltes gràcies pel teu reconeixement i pel teu suport en tots aquests anys, hem gaudit molt dels sopars amb els convidats, de moments especials, hem rigut molt, hem fet amistat, hem aconseguit incorporar l’oci a la cultura … i ho seguirem fent en altres àmbits.
Agraeixo a la Toni Rodríguez Yuste les invitacions a parlar a l’Ateneu Barcelonès en el cicle d’Espiritualitat, ciència i art de la Secció d’Arts Visuals. Haver de posar un cert nombre de coneixements en un context diferent a l’habitual és un gran estímul a reflexionar, a aprendre coses noves, a tenir present un públic amb uns interessos concrets, … Organitzar cicles com aquest -i com d’altres que han estat organitzats en la secció d’ Arts visuals- ajuda a teixir, entre ponents diversos i el públic que els escolta i els guia -a través de les seves curiositats implícites-, nous vincles i nous camins de pensament, que enriqueixen la imaginació i el saber de la col·lectivitat. Gràcies per l’esforç de tants anys.
David Jou i Mirabent, gràcies per a les teves paraules de reconeixement. Quan vaig començar a l’Ateneu com a ponent de la Secció d’Arts Plàstiques a l’any 2003, la meva principal idea va ser:
Com vull explicar l’art?
Com ho faré perquè provoqui més interès del que té i desemmascar els tòpics?
Vaig pensar que hauria de sortir-me dels seus límits perquè en realitat no els té.
El primer acte que vaig fer, va ser un cicle multidisciplinari: L’Art vinculat a altres disciplines, amb l’objectiu de reflexionar sobre l’Art des d’una altra perspectiva, mitjançant les relacions que hi ha entre l’Art i les altres disciplines, i així poder ampliar el concepte de l’Art des d’una mirada global que ens pugui donar una millor comprensió de l’Art i de la vida. L’Art hi ha que buscar-lo en la totalitat de les coses, està implicat en la filosofia, la ciència, la religió, la poesia, les matemàtiques… per tant, entenc l’Art des d’una experiència de la pròpia vida. Aquest desig ho he tingut present sempre i és per això que m’acomiado també amb un altre cicle multidisciplinari: Espiritualitat, Poesia, Ciència i Art, en el qual has participat magistralment amb dues conferències des de la teva sensibilitat, coneixement i senzillesa, acomiadar-me amb aquest tema tant transcendent quedarà per sempre, com un bon record.
Gràcies David ha estat, un honor.
Toni Rodríguez Yuste
Dearest Toni, Many years with you in the Ateneu (including our wonderful architecture trip to Chicago!). You have been a wonderful professional in all of your seminars of “Artes Plásticas,” from classical themes to the most “vanguardistas”. I have always been stimulated, both by the quality of the speakers and presentations, as well as by your organizational talent and vision. And I have made many friends, especially you and Nuria. I congratulate you on all of these many years of talent and dedication to this emblematic club in Barcelona. You have worked hard and very, very well. I hope your successor can do as well! Un abrazo fuerte, Rebecca
Reb gràcies per a les teves paraules de reconeixement. Recordo el viatge que vam organitzar a Chicago activitat inclosa en el cicle: l’Arquitectura contemporània i els nous símbols de la ciutat, Chicago com a referència de l’arquitectura mundial.
Vam gaudir d’uns dies inolvidables gràcies al teu encert en la planificació de les activitats, vam fer una visita guiada amb institució de Chicago Architectural Foundation, en el The Modern Wing, edifici de l’arquitecte Enzo Piano. Visitar el Millenium Park, un tour amb vaixell pel llac Michigan per veure skyline de Chicago, visita guiada gastronòmica per un dels barris més emblemàtiques de la ciutat, les nostres nits de blues en el club Buddy Guy’s Legend. Ens vas descubrir el gospel a l’esglèsia on anava l’Obana, no accesible a turistes. El millor de tot va ser compartir amb el grup que es va convertir en una entranyable amistat. Em vaig enamorar del gratacel blanc de l’arquiecte Ricardo Bofill, i tants d’altres. Va ser un viatge per recordar i amb ganes de tornar.
Gràcies Rebecca