Cicle Art i Mercat. Conferència: El silenci de la crítica està sobrevalorat, a càrrec de Ángela Molina, crítica d’art

Dimecres, 11 de novembre de 2009, a les 19.30 h Sala Sagarra

Cicle: Art i Mercat

Conferència: El silenci de la crítica està sobrevalorat, a càrrec de Ángela Molina, crítica d’art

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès

molina22.jpg

Àngela Molina Climent © Nuria Rodríguez Yuste

 

És Joseph Beuys qui va dir en referir-se a DUCHAMPS: “El silenci de Duchamps està  sobrevalorat”. Aquesta frase, la  traslladem avui al paper de la crítica d’art. A través del ready-made, Duchamps ens va fer veure que la funció d’un  museu  consistia a declarar que els objectes que contenia  eren art. Les cartel·les de Marcel Broodthaers amplien  aquesta proposició, en afirmar: “Això  no  és  una  obra d’art –ceci n’est pas une pipe-” la designació de qualsevol objecte com a art esdevé una assignació arbitrària, una mera representació.

D’acord amb aquesta lògica, i subvertint-la, el museu “turistitzat” –cas del  Museu Guggenheim-Bilbao- no és que hagi deixat de ser un museu en el sentit magrittià, sinó que ho ha deixat de ser  per la seva definitiva submissió al poder i al mercat, en un lloc on la ciutat es converteix en una espècie  de  falsa  república de les lletres i l’artista en un patriarca nacional. Mentrestant, la crítica emmudeix. 

Seria desitjable tornar a pensar en la funció del museu en el món contemporani, o buscar alternatives al MUSEU ESPECTACLE, que s’ha convertit en un simple storage on es col·leccions objectes i aquest es transformen en mercaderia.

Col·leccionar no és emmagatzemar. És, senzillament, una forma de coneixement, i aquest coneixement pertany a la humanitat.

molina.jpg

Àngela Molina Climent i Toni Rodríguez Yuste © Nuria Rodríguez Yuste

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s