Conferència: Sobre la crítica, a càrrec de Menene Gras, crítica d’art i directora d’Exposicions de Casa Àsia a Barcelona

Dijous, 28 de febrer de 2008, a les 19.30 h

Conferència: Sobre la crítica, a càrrec de Menene Gras, crítica d’art i directora d’Exposicions de Casa Àsia a Barcelona

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès

Toni Rodríguez Yuste i Menene Gras

La crítica hauria d’estar relacionada amb els valors, amb el judici, amb el que és ètic del discurs i mai ha de ser solament una descripció.

L’objecte últim de la crítica de l’art, es la posada en evidència de les condicions, dependències i interessos de tot tipus: socials, tècnics, polítics, de gènere, econòmica, cultural… sota les quals la pràctica produeix.

La crítica ha de contribuir al procés de construcció social del significat. Aquest no pertany a l’obra, sinó a tot el procés social en la qual s’implica. El sentit pertany a la productivitat – afectiva i intelectiva – dels múltiples agents que participen en els processos de la comunicació social que anomenen art.

La crítica no hauria d’operar “dins” de la institució-Art, sinó exercir-la incondicionalment. No es fa crítica dirigint museus ni fent exposicions, sinó el que es fa és “institució”.

No es una tasca de la crítica difondre l’activitat, ni la institució, ni el mercat de l’art. L’excusa de que s’informa al públic – quan el que es fa és el que ja hem dit, servir d’instrument de propaganda, que no és més que una coartada, la que serveis al periodisme cultural per a instituir-se com agència de decisiu poder en el sistema de l’art.

La crítica ha d’acceptar i afrontar amb totes les conseqüències l’impacte del devenir online on l’escenari dels nou mitjans multiplica les seves veus, amb la càrrega de pèrdua d’autoritat, aquest és el gran repte que correspon a la crítica dels nostres dies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s