Imaginar l’invisible. Simbolisme, iconografia bizantina i espiritualitat

20 de febrer a les 19 h, sala Verdaguer

Cicle “Espiritualitat, poesia, ciència i art”

Imaginar l’invisible. Simbolisme, iconografia bizantina i espiritualitat

Chordi Cortés

Chordi Cortés

Chordi Cortés, fundador i president de l’Associació Espanyola de la Icona “Yaroslav”, i fundador i president de l’Acadèmia Internacional d’Iconografia Bizantina i Russa

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals

El Salvador en Glòria

Aquesta conferència, il·lustrada amb prop d’un centenar d’imatges, versa sobre la capacitat de l’home bizantí en revelar els valors espirituals, ocults sota les aparences de la matèria i donar fe de l’existència d’un món supra terrestre.

El relat teològic, religiós i artístic que es mostra en una icona és un missatge del diví. L’emissor del missatge és Déu, Déu és Invisible, és llum. Ego sum lux mundi.

Entre els segles VI i VIII es constitueixen les bases de l’estètica bizantina. Que evolucionarà fins al s XII, consolidant el seu llenguatge plàstic.

Chordi Cortés i Toni rodríguez Yuste ponent de la Secció d’Arts visuals

2 pensaments sobre “Imaginar l’invisible. Simbolisme, iconografia bizantina i espiritualitat

 1. Enhorabona i gràcies per la molt bona feina feta des de la secció.

  Un àmbit, aquest, més discret que el dels grans espectacles culturals, però que sense necessitat de quotes d’audiència es valora a partir de la proximitat al públic i la implicació directa amb ell.
  Barcelona té una trama molt important i molt activa d’aquest petit gran format de cultura viva que feu des dels ateneus, des de les llibreries tan inquietes, des de biblioteques públiques i moltes altres entitats considerades com a menors.
  No sé si en les denominacions a l’ús, el que pertoca és cultura “de butxaca”, “de proximitat” o quin adjectiu hi correspon. Jo ho veig com a cultura sense majúscules, però imprescindible i de primera mà.

  Salut i endavant!

  • Moltes gràcies Francesc López per les teves paraules d’encoratjament, aquesta era la fita que ens vam marcar, fer de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu un espai viu, acollidor per gaudir de l’art i de la cultura, amb una programació de qualitat. Un plaer! Continuarem ideant nous projectes en el món de la cultura i el de les arts. A reveure!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s