Art d’incògnit – Icona del disseny

8 de juny – Sala Pompeu Fabra 19h

Amb Nani Marquina, dissenyadora, i Mai Felip, comissió Arts Visuals.

“Una de les premisses més importants d’un bon disseny és l’economia de mitjans i el cost final, cosa que no tenen les peces que no poden ser fabricades de manera totalment industrial”.
Rafael Marquina

Marquinaweb3

Us convidem a un diàleg entre dues peces amb una doble vinculació: un passatge generacional i una mateix concepte de disseny com a fusió de funcionalitat i estètica.

 Rafael Marquina va dissenyar el setrill antidegoteig l’any 1961. Un dels productes més emblemàtics i reconeguts del disseny internacional; un producte icònic que ha estat objecte de còpies arreu del món. La setrillera resol amb enginy el degoteig de l’oli, una solució magistral que la resta de setrilleres no havien solucionat abans. Un producte transparent, estable i precís que conté l’essència del millor disseny.
Rafael Marquina reinterpreta amb eficàcia un objecte d’ús quotidià i domèstic molt arrelat a la cultura i tradició. La forma amb dos cons capiculats, un de gran que fa de recipient del líquid i l’altre de petit que recull el degoteig i fa d’embut per omplir el setrill, es converteix en la millor manera d’agafar el setrill sense haver de dissenyar una nansa per agafar-lo. La base del recipient és ampla i fa del setrill un objecte estable i segur.
La setrillera que produeix Mobles 114 és l’única que respon al disseny original que va guanyar el premi Delta d’Or de l’ADI-FAD el 1961 i el Delta D’Or 25 anys 1986.aros_redonda_200

 Les catifes condensen l’essència de nanimarquina, marca fundada el 1987 amb el desig de “dissenyar catifes visualment sorprenents de les quals la gent gaudeixi” i en un moment on no existien catifes contemporànies a Espanya més enllà de les tradicionals. La idea de transformar la catifa clàssica en element contemporani va ser el tret distintiu d’aquest projecte referent de l’esena del disseny espanyol des dels anys vuitanta.

Les catifes són un exemple de l’atenció i esforç de Nani Marquina cap a la investigació de les matèries primeres i els processos de manufactura, factors que van enriquir el valor estètic dels dissenys d’una marca pionera també en l’aposta per al concepte de catifes d’autor i la incorporació de col·lecciones de dissenyadors externs de renom internacional.

En aquestes peces és fa visible la incorporació de la artesania i la tradició com a nou concepte de disseny, un tret diferencial de nanimarquina que des de 1993 va transferir la seva producció a la Índia del Nord explorant nous camins de producció mitjançant les pràctiques artesanals.

 

 

Rafael Marquina (Madrid 1921- Banyoles 2013) és un reconegut dissenyador, arquitecte i escultor català, pioner en el camp del disseny industrial, Marquina va crear també molts espais d’arquitectura interior. Fundador de l’ADI-FAD, juntament amb noms com André Ricard, Antoni de Moragas, Oriol Bohigas o Miguel Milá.
Com a interiorista, va dur a terme la reforma de la Joieria Roca de J.M. Sert a la ciutat de Barcelona l’any 1969, entre molts altres projectes.
Cal remarcar el disseny de la seva setrillera, àmpliament copiada i imitada en múltiples versions i, sens dubte, el producte més emblemàtic del disseny espanyol.
Rafel Marquina va entendre el disseny com una disciplina racional que implica una millora progressiva en l’ús del producte per part de l’usuari, i també una millora dels processos de fabricació.
Va compaginar l’activitat professional amb la publicació d’articles de disseny, arquitectura i art.

Després d’estudiar disseny industrial a l’Escola Massana i comprovar l’èxit dels seus primers dissenys de teixits realitzats per encàrrec, Nani Marquina es va embarcar en la –aleshores desconeguda– carrera de dissenyadora industrial.

Fidel a si mateixa i intuint els resultats que podien generar els seus dissenys, el 1987 crear la seva pròpia marca dedicada al disseny, edició i distribució de catifesexploraronió com a nou concepte de disseny va diferenciar i caracteritzar la marca prMINI TROÇ i articles tèxtils per a la casa sustentats en valors com l’observació, la innovació, les emocions i la capacitat de contemporitzar les tradicions artesanals fins avui en dia.

Per les seves creacions Nani Marquina va rebre reconeixements internacionals com ara el Premio Nacional de Diseño i el Premi Cambra a la Gestió Empresarial (2005) així com nombroses nominacions en diferents edicions del Premio Príncipe Felipe a la Excelencia Empresarial. Així mateix, se li va atorgar l’International Women Entrepreneurial Award de la Cambra de Comerç de Manhattan i el Premio FIDEM a la Mujer Emprendedora del 2007. Va ser presidenta del ADP (Associació de Dissenyadors Professionals) i de la Red (Reunión Empresas de Diseño). Des de principi de 2014 és la presidenta del FAD (Foment de les Arts i Disseny) Enguany commemora els 30è aniversari de la creació de l’empresa nanimarquina.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s