El Museu d’Art Contemporani, avui

Dimarts 3 de maig a les 19 h. Sala Bohigas

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) es va inaugurar l’any 1995 a partir d’una idea inicial del aleshores alcalde Pasqual Maragall i recollint una demanda i uns projectes anteriors que va proposar el crític Alexandre Cirici Pellicer. L’edifici el va projectar l’arquitecte Richard Meier, amb polèmica inclosa per desestimar com espai altres edificis construïts en aquell indret del Raval. L’argument per aquesta nova construcció era obrir i esponjar la trama urbanística d’aquest espai de la ciutat.

La polèmica ha acompanyat des de sempre el MACBA, des de la seva constitució amb un conjunt d’institucions de l’administració pública, municipal, autonòmica i estatlt, i un patronat privat, creant la Fundació MACBA. Malgrat tot la institució és i ha estat una fita en la representació i presència de l’art català contemporani. Ha construït una col·lecció de més de 5.000 obres, una biblioteca i arxiu amb més de 60.000 documents i les seves programacions. En l’actualitat el MACBA reuneix un conjunt d’edificis al voltant de la plaça dels Àngels.

Des d’octubre de 2015 Ferran Barenblit és el director del museu, amb un extens currículum afronta la nova etapa, és a dir, el futur. En aquesta conferència a l’Ateneu Barcelonès ens explicarà quina és la seva proposta i la programació.

Ferran Barenblit portrait_fb

Amb Ferran Barenblit, director del MACBA.

Des del 2008 ha estat director del CA2M Centro de Arte Dos de Mayo de la Comunidad de Madrid. El CA2M es va inaugurar aquell any a Móstoles, a l’àrea metropolitana de Madrid, com un museu viu, en contacte amb la seva audiència i amb una intensa oferta d’exposicions, activitats públiques, programa educatiu i publicacions..

Anteriorment, entre 2002 i 2008 Ferran Barenblit va ser director del Centre d’Art Santa Mònica, l’espai que la Generalitat de Catalunya dedicava a l’art més actual. Al llarg d’aquells anys, el Centre d’Art Santa Mònica va presentar projectes específics d’artistes nacionals i estrangers, entre els quals destaquen Martí Anson, Alicia Framis, Christian Jankowski, Dora García, Jiri Kovanda, Maria Nordman, Esther Partegàs i Fernando Sánchez Castillo.

Entre 1996-1998 i 2000-2001 va ser comissari de l’Espai 13, Fundació Joan Miró. Com a responsable d’aquesta sala de projectes de la Fundació Joan Miró, va organitzar una quinzena d’exposicions. A més, al 2001 va ser curador de la col·lectiva Ironia, presentada a les sales d’exposicions temporals de la planta baixa, que mostrava el radical canvi de l’art des de la dècada de 1960. En el període comprès entre 1994 i 1996, va ser assistent curatorial a The New Museum, Nova York, on va treballar directament amb la seva directora, Marcia Tucker.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s