Cicle: Icones de la fotografia catalana. Conferència: LA FOTOGRAFIA QUE FOU, a càrrec del fotògraf, Oriol Maspons

Dilluns 21 de gener de 2013,  19.30 h. Sala Verdaguer

Cicle: Icones de la fotografia catalana

Conferència: LA FOTOGRAFIA QUE FOU, a càrrec del fotògraf, Oriol Maspons

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès

Oriol Maspons. Foto: Nuria Rodríguez Yuste

  • Oriol Maspons i Casades – Barcelona, 1928 – és fotògraf .
  • Va viure a París del 1955 al 1957, i col·laborà a les revistes Paris Match, Elle i Boccacio.
  • Té obres exposades al Museum of Modern Art de Nova York i n’ha publicades a Annual Photography i a Photography Year Book.
  • Ha il·lustrat portades de diverses col·leccions de llibres, i les seves fotografies també han il·lustrat moltes obres literàries, com Poeta en Mueva York, de Fereico García Lorca.
  • El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi. Són famoses les fotografies que va realitzar al somorrostro, a Eivissa durant els anys 70 i a la Gauche Divine.
  • El desembre de 2010 va anunciar que deixaria la seva col·lecció privada de fotografies al Museu Nacional d’Art de Catalunya, format per unes 1.500 fotografies sobre paper fetes entre els anys 50 i 80, sempre que la Fundació Elsa Peretti, propietària del fons, es fes càrrec de l’adeqüació de les fotografies (documentació, escanejat i neteja).

Primer bikini de España en Ibiza. Nueve años después, en 1962, Elke Sommer lució el primer bikini cinematográfico del país en el filme Bahía de Palma

© Oriol Maspons

Oriol Maspons va retratar la Barcelona de la Gauche Divine. Durant el període de la Gauche Divine a Barcelona el món girava al voltant del carrer Tuset i els cossos de les bacants – rosses, poliglotes, promíscues-ballaven en Bocaccio.
Les models venien de París, Teresa Gimpera exercia el dictat preanoréxico, Juan Marsé infonia coratge i Oriol Maspons, un voyeur nascut el 1928, sense creure massa el tema de la fotografia disparava a plaer sobre aquest etern femení que a finals del seixanta-principi dels setanta emergia com una plataforma lluent enmig de la anodina Espanya del franquisme

Oriol Maspons i Toni Rodríguez Yuste

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s