Presentació, projecció i col•loqui del documental biogràfic Antonio Gaudí… una visió inacabada. Hi intenvindran: Xavier Barraycoa, filòsof i vicerector de Recerca i Qualitat de la Universitat Abat Oliba; Joan Pineda, autor de la música de la pel•lícula i Toni Rodriguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Plàstiques

Dimarts 16 d’octubre de 2012,  a les 19 h sala Oriol Bohigas


Cicle: L’espiritualitat en l’Art

Cicle organitzat amb l’Associació d’Arts, Cultura i Ciència i amb la col•laboració de la Filmoteca de Catalunya – ICEC.


Presentació, projecció i col•loqui del documental biogràfic Antonio Gaudí… una visió inacabada (1974). Director: John Alaimo. Hi intenvindran: Xavier Barraycoa, filòsof i vicerector de Recerca i Qualitat de la Universitat Abat Oliba; Joan Pineda, autor de la música de la pel•lícula i Toni Rodriguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Plàstiques.

gaudi_javier_barraycoa_ateneu_barcelones.png

Javier Barraycoa, és Vicerector d’Investigació i Qualitat de la Universitat Abad Oliba CEU, director d’Estudis de Ciències Polítiques i de l’Administració a la Universitat Abad Oliva i  professor del Departament de Dret i Ciències Polítiques, coodirector de l’Observatori laboralitat UAO, professor de Sociología. Ha publicat entre d’altres: Los mitos actuales al descubierto; La ruptura demográfica; El trabajor inútil: reinventando el proletariado; Sobre el poder en la modernidad y la postmodernidad,;Tiempo muerto. És coautor amb César Alcalá del llibre Tradicionalismo y espiritualidad en Antonio Gaudí.  

gaudi_joan_pineda-ateneu-barcelones.png

Joan Pineda va estudiar al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, i tot i que la seva professió és la de metge, ha aconseguit gran prestigi nacional i internacional com a músic de cinema, especialment en la creació de partitures per al cinema mud. És compositor de música de cinema de centenars de pel·lícules. Pineda ha estat també autor de diverses partitures per a cinema sonor, com: La otra imagen- Antonio Ribas- Alicia a l’Espanya de les Merevelles- Jordi Feliu- La muerte del escorpién- Gonzalo Herralde-… La seva tasca ha estat reconeguda entre d’altres amb els següents premis: eñ Premi Centre d’Investigacions Cinematogràfiques de la Universitat de Barcelona; el Premi Sant Jordi- 1992;  la Ola de Oro del Premi Cinematogràfic “Familia”- 2012-  per la seva trajectòria professional com també per als seus valors humans

La ponent de la Secció d’Arts Plàstiques de l’Ateneu Barcelonès, Toni Rodríguez Yuste, és Llicenciada en Belles Arts  per la Universitat de Barcelona, Tècnica superior d’Arts Plàstiques i Disseny: Pintura Mural, per l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Barcelona; Tècnica en Ciències Socials del Consorci Públic Mercat de les – Centre de les Arts de Moviment.

Antonio Gaudí… una visió inacabada

pel_gaudi.jpg

La pel·lícula Antonio Gaudí… una visió inacabada es va rodar a Barcelona l’any 1973. Va ser dirigida pel director americà John Alaimo, la música és del compositor Joan Pineda. Els guionistes són John Alaimo; l’arquitecte Joan Bergós i el doctor arquitecte que va morir el passat 30 de juliol Joan Bassegoda, expert i un dels màxims divulgadors de l’obra de Gaudí. Va ser també el president d’Amics de Gaudí, director de la Reial Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya, conferenciant d’aquest casa – va participar entre d’altres a la tertúlia que vam fer el 24 de març de 2011 i que tractava sobre Enginy i espiritualitat a l’obra de l’arquitecte, Antoni Gaudí.

La pel·lícula no es va poder comercialitzar ja que la Productora no va poder fer front al crèdit que va sol·licitar al  BBVA per al rodatge i el film va quedar embargat per la entitat bancària,per la qual cosa, els drets d’explotació també van quedar a mans del banc.

El guió de la pel·lícula és senzill. Un jove arquitecte madrileny, interpretat pel desaparegut actor José Maria Lana, viatja a Barcelona per conèixer personalment a Antoni Gaudí, personatge interpretat pel també desaparegut actor José Luis López Vázquez. Els dos personatges recorren edificis tan significatius com la Pedrera o la Sagrada Família, en els que l’artista desvetlla les seves idees sobre arquitectura i filosofia. Les converses entre els dos personatges estan basades en els apunts que va prendre l’alumne de Gaudí, Joan Bergós i que l’arquitecte Joan Bassegoda va recopilar, juntament amb el testimoni d’altres arquitectes que van conèixer a Gaudí.

Javier Barraycoa, Joan Pineda i Toni Rodríguez Yuste 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s