CICLE: La benevolència del poder és realment beneficiosa per a la imaginació? Conferència: Un passat proper; la Barcelona dels setanta com a model de creativitat i d’independència, a càrrec de Josep Maria Martí Font, cap de Cultura del diari El País.

Dilluns, 18 de juny, de 2012, 19.30 h, sala Verdaguer

nou_cicle.jpg La benevolència del poder és realment beneficiosa per a la imaginació?

Conferència:  Un passat proper; la Barcelona dels setanta com a model de creativitat i d’independència, a càrrec de Josep Maria Martí Font, cap de Cultura del diari El País.

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Plàstiques de l’Ateneu Barcelonès

marti_font_toni_rodriguez_yuste_01.jpg

Josep Maria Martí Font i Toni Rodríguez Yuste. Foto: Nuria Rodríguez Yuste

Josep Maria Marí Font, és Llicenciat en Dret i Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona (1967-73). Després d’uns primers treballs a la premsa alternativa i a Ràdio 4, entre el 1974 i el 1979, aquell últim any se’n va anar a viure als Estats Units. Va viure durant sis anys a Nova York, San Francisco i Los Angeles, on treballava com a guionista a Hollywood i també com a corresponsal de la revista Lecturas i com a col·laborador de La Vanguardia, Cambio 16, Fotogramas i altres publicacions de l’època. El 1984 s’incorporà a la redacció d’El País, a Madrid, com cap de la secció de Societat i poc després, de la secció d’Internacional. Va fer llargues estades a Moscou entre el anys 1987 i 1988, durant l’època de la Perestroika, i va fer estudis de rus. Entre el 1989 i el 1994 va ser corresponsal d’El País a Alemanya, on va cobrir la caiguda del mur de Berlín. El 1994 va esdevenir redactor en cap de Cultura a Madrid. El 1997 tornà a Barcelona, a la delegació d’El País. Entre el 2004 i el 2009, va ser cap de la delegació d’El País à París. Actualment és cap d’Opinió i de Cultura de l’edició catalana d’El País.

Les seves últimes publicacions són: Désirs de France (Michalon, París, 2007) i Star, La Contracultura de los 70 (Glènat, Barcelona, 2008).

ocana.jpg

La repressió, la transició cap a la democràcia, la imaginació, la cultura i la creativitat va se el context del moviment juvenil –anomenat contracultural- que va sorgir a la Barcelona dels anys setanta, per protestar contra els valors establers, la cultura oficial, el Sistema i la manca de llibertats. La dècada dels setanta, clau per entendre l’evolució d’aquest país, té com a capital cultural la ciutat de Barcelona. Aquest és el marc geogràfic per on circula una generació rupturista vinguda d’arreu d’Espanya que crearà, des d’una actitud purament underground, un espai de llibertat on es produirà una autèntica revolució en els costums i una explosió de creativitat. Des de d’aquesta perspectiva analitzarem com la història de Catalunya ens mostra que quan menys poder polític ha tingut, més poder civil ha generat.

marti_font_toni_rodriguez_yuste1.jpg

Josep Maria Martí Font i Toni Rodríguez Yuste

marti_font_toni_rodriguez_yuste_2.jpg

Un pensament sobre “CICLE: La benevolència del poder és realment beneficiosa per a la imaginació? Conferència: Un passat proper; la Barcelona dels setanta com a model de creativitat i d’independència, a càrrec de Josep Maria Martí Font, cap de Cultura del diari El País.

  1. Com sempre, feu un camí brillant en la vostra àrea d’activitats. Debatre entorn aquesta imatge una mica mítica d’una Barcelona cosmopolita i progressista és suggeridor. No sé fins a quin punt respon a una realitat es`lendorosa, però està bé discutir-ho. Sovint, passat el temps, des de sectors diversos s’ha enaltit aquella ciutat com a contrapunt a models estbalerts posteriorment. Un sector de l’esquerra cultural enfront el pujolisme després governant. També un nucli espanyolista se n’ha volgut apropiar per defensar una Barcelona cosmopolita envers una Catlunya catalanista i “tancada”. Vaja, que eld ebat promet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s