Cicle: L’espiritual en l’art. Visita comentada a la Fundació Tàpies i a l’exposició: Antoni Tàpies. Cap, braços, cames, cos

Dissabte 30 de juny de 2012, a les 10.30 h

Cicle: L’espiritual en l’art

Cicle organitzat conjuntament amb l’Associació d’Art, Cultura i Ciència – AACC –

Visita comentada a la Fundació Tàpies i a l’exposició: Antoni Tàpies. Cap, braços, cames, cos

Antoni Tàpies – (1923-2012) –  pintor, escultor i teòric de l’art, està considerat un dels millors artistes catalans d’avantguarda del segle XX i un dels principals exponents mundials de l’informalisme. La seva obra té un centre d’estudi i conservació a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.

Va ser un ciutadà compromès amb la democràcia i el catalanisme. Sensible als esdeveniments polítics i socials del moment, a final dels seixanta i principi dels setanta va intensificar la seva oposició al franquisme.

Tàpies va buscar una nova espiritualitat que va trobar a les filosofies orientals, sobretot al budisme Zen. Moltes de les seves obres, tot i el seu component matèric, s’han d’entendre precisament des d’una perspectiva mística. L’artista cercava que les seves obres tinguessin el poder de transformar l’interior de l’observador. Aquesta recerca espiritual coincidia amb el seu interès per la matèria, que es reflecteix en l’ús de materials aliens a la tradició acadèmica i a l’experimentació amb noves tècniques.

L’exposició Antoni Tàpies. Cap, braços, cames, cos

tapies_aacc_ateneu_barcelones_21.jpg

Un recorregut per les obres que se centra en els deu últims anys de treball de l’artista. Es desplega en diversos espais, on els visitants poden passar d’una relació més íntima amb l’obra amb paper, a les confrontacions brutals i monumentals en el cas de l’obra amb fusta.

L’exposició s’articula a partir d’una selecció d’obres que tenen el cos com a objecte central. Caps, peus, torsos tallats, cames i braços escampats, sexes oferts, Tàpies desmembra regularment el cos, el treballa espacialment i elabora una topografia de la cruesa de la condició humana. Unint objecte i subjecte, Antoni Tàpies moltes vegades expressa el desig de marcar visualment l’espectador. La seva obra es caracteritza pel seu component matèric i la recerca espiritual.

tapies_aacc_ateneu_barcelones_1.jpg

tapies_aacc_ateneu_barcelones-1.jpg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s