Cicle: Interrelació de cultures i visions del món. Conferència: Japó-Catalunya, mirades creuades, a càrrec de Menene Gras, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia de Barcelona

Dimecres 4 de maig de 2011, a les 19.30 h a la sala d’Actes

Cicle: Interrelació de cultures i visions del món

Cicle organitzat per l’Associació d’Art, Cultura i Ciència -AACC- amb l’Ateneu Barcelonès

Aquest nou cicle que comencem amb aquesta conferència: Japó-Catalunya, mirades creuades, pretén mostrar una visió de la realitat intercultural entre el Japó i Catalunya per tal de promoure el coneixement mutu.

La cultura japonesa sedueix els catalans. Mostra d’això és el Premi Internacional Catalunya 2011 a l’escriptor japonès Haruki Murakami, els cicles de conferències i cinema dedicats amb motiu del centenari dels naixement d’Akira Kurosawa o les vuit mil persones que van visitar la mostra dedicada a l’arquitecte Toyo Ito, autor de les torres de Porta Fira de la plaça d’Europa de l’Hospitalet.

D’altra banda, artistes japonesos han fet de Barcelona el seu centre d’activitat, com el dissenyador Hiroshi Tsunoda o l’escultor Etsuro Sotoo.

Aquests són alguns dels exemples d’interrelació cultural entre el Japó i Catalunya que conformen una nova realitat intercultural i de convivència.

Conferència: Japó-Catalunya, mirades creuades, a càrrec de Menene Gras, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia de Barcelona

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès 

menene_gras.jpg

Menene Gras. Foto: Nuria Rodríguez Yuste

   

 

 

 

 

 

 

Menene Gras és filòsofa i crítica d’art. Doctora en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i directora de Cultura i Exposició de Casa Àsia de Barcelona.

Ha traduït diverses obres i publicat nombrosos articles en revistes i diaris.

Autora entre d’altres llibres, els següents: La armonía pasional del Nuevo Mundo; Correspondencia del Marqués de Sade; Flaubert, el aprendiz de escritor; Crítica de la Razón y del Estado; Wagner, su vida y sus obras; La Mettrie, obra filosófica; El Romanticismo como el espíritu de la modernidad; Montaigne. Del saber morir; Indagación filosófica sobre el origen de nuestras ideas; Acerca de lo sublime y de lo bello; Suma de lluvias.

la-gran-onada-kanagawa.jpg

La gran onada. Kanagawa

 

 

 

 

 

 

Japó està passant per una de les crisis més greus del darrer segle com a conseqüència d’una de les majors catàstrofes naturals, un terratrèmol de gran intensitat acompanyat d’un tsunami molt fort i al que s’ha d’afegir un estat d’alarma nuclear a Fukushima. La tragèdia que ha acabat amb milers de vides.

Fumio Nanjo, director del Mori Museum de Tòquio, està conduint quan sent per la ràdio la notícia del tsunami, i explica que se’n va a l’oficina en creure que és l’únic lloc segur.

Les narratives locals guanyen més relleu en un món dominat per les cultures globals i les formes de vida aparentment uniformes. Haruki Murakami, al voltant de les mateixes dates, rebia el Premi de la Generalitat de Catalunya i l’escriptor responia estar sota els efectes del terratrèmol i que no sabia què podria fer pel seu país, tot i considerar-ho un gran estímul en temps tan difícils.

La mobilitat ha transformat les distàncies en el temps i en l’espai, i ha alterat, així, la nostra percepció vers l’altre, que ha deixat de ser un estrany i un estranger.

En aquest context reflexionarem sobre els canvis que comporta aquesta crisi des de la perspectiva de la gent del seu país i des del nostre, a través de les manifestacions econòmiques, culturals i artístiques.

menene-gras_toni-rodriguez-yuste1.jpg

Menene Gras i Toni Rodríguez Yuste. Foto: Nuria Rodríguez Yuste

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s