Cicle: Art, ciència i religió. Fronteres indefinides. Conferència: Salvador Dalí i la passió per la ciència, a càrrec de Jorge Wagensberg, físic i director científic de la Fundació la Caixa

Dilluns 14 de febrer de 2011 a les 19.30 h sala d’Actes

Cicle: Art, ciència i religió. Fronteres indefinides

Cicle organitzat amb l’Associació d’Art, Cultura i Ciència -AACC-

Comencem un nou cicle que pretén establir relacions entre l’art, la ciència i la religió. Quina relació hi ha entre aquestes disciplines que semblen tan distants? Es tracta de crear xarxes on les paral·leles s’ajuntin en algun punt.Tractarem doncs, d’analitzar i debatre les vinculacions que hi ha entre art, ciència i religió, amb l’objectiu d’interelacionar les diferents disciplines del coneixement, per tal d’establir visions integradores del món, hi ho farem establint un diàleg i reflexió des de la mirada crítica d’artistes, científics i intel·lectuals, fent un recorregut a través de la vida i obra de l’artista Salvador Dalí i de l’arquitecte Antoni Gaudí.

Durant aquest cicle, es faran taules rodones, conferències, tertúlies i visites comentades, com la visita al Museu Dalí i a la nova Basílica de la Sagrada Família.

Conferència: Salvador Dalí i la passió per la ciència, a càrrec de Jorge Wagensberg, físic i director científic de la Fundació la Caixa

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’ateneu Barcelonès

Jorge Wagensberg en EL PAÍS

Jorge Wagensberg, és professor de Teoria dels Processos Irreversibles a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona. Crea i dirigeix la sèrie Metatemas de l’editorial Tusquets, una col·lecció de referència per al pensament científic. De 1991 al 2005 va dirigir el Museu de la Ciència de la Fundació la Caixa, una institució pionera al món entre les de la seva categoria.

Actualment és director de l’Àrea de Medi ambient i Ciència de la Fundació la Caixa. el 2007 rep la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya.

Ha publicat un centenar de treball de recerca en àmbits tan diversos com la termodinàmica, les matemàtiques, la biofísica, la microbiologia, la paleontologia, l’entomologia, la museologia científica i la filosofia de la ciència.

Entre altres llibres, Jorge Wagensberg ha escrit Nosotros y la ciencia (1980), Ideas sobre la complejidad del mundo (1985), Introducció a la teoria de la probabilitat i la informació (1996), Ideas para la imaginación impura (1998), Si la naturaleza es la respuesta ¿cuál es la pregunta? (2002), La rebelión de las formas (2004), A más cómo, menos por qué (2006), El gozo intelectual (2007),…

salvador_dali.jpg

Salvador Dalí

La conferència tractarà sobre la profunda passió que tenia Salvador Dalí per la ciència. Dalí es mostrava especialment interessat pels progressos vinculats a la fusió nuclear. Va voler unir art i ciència. En la seva obra es reflecteixen els principals avanços científics del segle XX: el psicoanàlisis, la teoria de la relativitat, la fusió de l’àtom, la mecànica quàntica, el descobriment de l’ADN.

La persistencia de la mèmoria, cedit pel MoMA al Museu Dalí

Exemples com: La persistència de la memòria o Los relojes blandos, és la millor representació gràfica de la teoria de la relativitat d’Albert Einstein, o La corona líquida que Dalí dibuixa sobre la seva rúbrica, és idèntica a la fotografia de la caiguda d’una gota de llet, realitzada per l’enginyer elèctric, Harold Edgerton a 1936.

Dalí llegia nombroses revistes científiques i llibres, com La historia del tiempo Stephen Hawking i La teoría de las catástrofes de Rene Thom. Al llarg de la seva vida va perseguir trobades amb científics com: Sigmund Freud, James D. Waltson (codescobridor de l’estructura de l’ADN, Premi Nobel, 1962) Ilya Prigogine (Premi Nobel de Química, 1977) i molts altres…

el-cristo-de-san-juan-de-la-cruz.jpg

El Cristo de San Juan de la Cruz

galatea-de-las-esferas.jpg

Galatea de las esferas

A la dècada de 1940, el pintor passa per una etapa mística i nuclear, caracteritzada per l’aparició de temes religiosos, com La última cena, Cristo de San Juan de la Cruz, Galatea de la esferas… i altres relacionats amb els avanços científics de l’època. Les creacions que realitzarà durant aquest període es veuran influenciades per la bomba atòmica i els seus efectes.

Al 1950, Dalí escriu articles com la revista Vogue i Herals American.A l’Ateneu Barcelonès va pronunciar la conferència Por qué fuí sacrílego, por qué soy místico.

aacc_salvador_dali.jpg

Salvador Dalí i la passió per la ciència, a càrrec de Jorge Wagensberg. Foto: Nuria Rodríguez Yuste

aacc_jorge_wagensberg_toni_rodriguez.jpg

Jorge Wagensberg i Toni Rodríguez Yuste. Foto: Nuria Rodríguez Yuste

aacc_jorge_wagensberg_11.jpg

Núria Rodríguez Yuste, Jorge Wagensberg, Toni Rodríguez Yuste, José Alberto Roig i Raimon Rodríguez Yuste

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s