Cicle: L’arquitectura contemporània i els nous símbols de la ciutat. Visita comentada a l’Hotel Torres Porta Fira

Dijous, 21 d’octubre de 2010, a les 16 h a l’Hotel Torres Porta Fira, plaça Europa, 45-47, L’Hospitalet de Llobregat -Barcelona-

Cicle: L’arquitectura contemporània i els nous símbols de la ciutat

Visita comentada a l’Hotel Torres Porta Fira, a càrrec de l’arquitecta,  Cristina Algás de l’estudi d’arquitectura, b720 Arquitectos.

lr_nb_403-420-torres-fira_3.jpg

Torres Porta Fira

Arquitectes: Toyo Ito AA i Fermín Vázquez – b720 Arquitectos

Les Torres Fira estan situades entre l’aeroport de Barcelona i la ciutat, en la confluència de la Gran Via amb el carrer d’Amadeu Torner, a L’Hospitalet de Llobregat -Barcelona-, es convertiran en el portal d’accés del nou recinte firal de L’Hospitalet de Llobregat.

El projecte de les Torres Porta Fira realitzat pels arquitectes Toyo Ito i pel seu soci Fermín Vázquez, va ser el guanyador d’un concurs internacional i que va competir amb els estudis d’arquitectura tant rellevants com el d’Ábalos i Herreros, Norman Foster, Clorindo Testa o Wiel Arets. Aquest projecte planteja una arquitectura dinàmica i àgil que té en compte els massius desplaçaments que es produeixen a les fires i les necessitats del públic.

A la plaça Europa, estan previstes que es realitzin obres de prestigiosos arquitectes, com: Jean Nouvel, Richard Roger i Òscar Tusquets. Aquesta zona està destinada a convertir-se en el centre neuràlgic del nou districte de negocis de l’àrea metropolitana.

toyo_ito.jpg

 Toyo Ito, arquitecte

L’arquitectura ha d’expressar visualment el moviment dels objectes, la gent, la informació i la naturalesa mateixa.

Toyo Ito va néixer a Seúl (Corea), al 1941. Es va graduar a la Universitat Nacional de Tokio (Japó), 1965. Va treballar durant quatre anys a l’oficina de Kiyonori Kikutake Arquitectos y Asociados, per obrir més endavant la seva pròpia oficina, Urbot (Urban Robot), al 1971 a Tokio. A l’any 1979, l’estudi canvia el seu nom pel de Toyo Ito & Associates Architects, amb aquest canvi inicia un període d’expansió i de difusió internacional.

Ito és conegut per les concepcions extremadament creatives que aplica als seus edificis, en els que busca fondre els mons físics i virtuals.

Entre d’altres premis ha rebut el de l’Institut d’Arquitectura del Japó per Silver Hut; el Mainich pel Museu Municipal de Yatsushiro; el de l’Acadèmia d’Art de Japó i el Mundial d’Arquitectura 2002, per la Mediateca de Sendai.

De les seves obres, cal destacar: la casa Aluminium de Kanagawa (1971); la casa White U en Nakano, Tokio (1976); el  Museu Municipal de Shimosuwa, a Nagano (1993); l’Auditori de Nagaoka, a Niigata (1996); l’Ajuntament de Notsuharu, a Oita (1998); el T Hall, a Taisha, Shimane (1999); el Parc Agrícola d’Oita (2000), la Mediateca de Sendai, a Miyagi (2002); el pavelló para l’Expo 2000, a Hannover; el pavelló Brugge 2002, Brujas, i el pavelló Serpentine Gallery, Londres (2002).

fermin_vazquez.jpg

Fermín Vázquez Huarte-Mendicoa, arquitecte

Madrid, 1961. Arquitecto.  ETSAM, Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid.

Fermín Vázquez va fundar l’estudi b720 Arquitectos el 1997, del que és soci-director general des de llavors.  Ha realitzat projectes a les principals ciutats espanyoles, tant en l’àmbit de l’arquitectura com en l’àmbit d’urbanisme. Compagina habitualment la pràctica professional amb la docència. Anys enrere, va exercir com a professor de projectes a l’Escola Técnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i a l’École d’Architecture et de Paysage de Bordeus. En l’actualitat, imparteix classes a la Universitat Europea de Madrid. A més, realitza conferències i tallers a institucions i universitats d’arreu del món, a la vegada col·labora de forma puntual amb publicacions especialitzades. 

b720 Arquitectos té més de 50 professionals entre les seus de Barcelona i Madrid. Cal destacar, entre els projectes finalitzats recentment, l’aeroport de Lleida-Alguaire, la Ciutat de la Justícia de Barcelona i de L’Hospitalet, les Torres Fira del nou recinte firal de Barcelona, la recuperació de la plaça del Torico a Terol, l’Hotel i Centre de Convencions La Mola a Terrassa, l’edifici de la Copa Amèrica 2007 a València i la seu corporativa d’Indra a Barcelona. Entre els projectes en curs, es troben el nou Mercat dels Encants de Barcelona, la construcció del Gran Casino de la Costa Brava a Lloret de Mar, un conjunt de vivendes de protecció oficial a Mieres (Astúries), l’Hospital Ernest Lluch (Vallès Oriental), una escola-institut pública a Puigcerdà (Girona), la transformació del front portuari de Porto Alegre (Brasil), el World Trade Center d’Igualada, una torre d’oficines a Sevilla i dos torres d’usos mixtos a Galícia. 

Durant els primers anys d’existència de b720, Fermín Vázquez va col·laborar amb col·legues de gran prestigi internacional en obres realitzades a Espanya. Es tractava de projectes que es van dur a terme sempre com a socis, involucrats a mitges, i des del principi, en cadascun d’ells. Hi destaquen projectes amb David Chipperfield -Ciutat de la Justícia de Barcelona i L’Hospitalet o l’Edifici Copa Amèrica 2007 a València-, amb Toyo Ito -Torres Fira del nou recinte firal de Barcelona- o els realitzats en companyia de Jean Nouvel -Torre Agbar de Barcelona, ampliació del Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofía a Madrid i el Parc del Poblenou de Barcelona-.

Al llarg de la seva trajectòria professional, Fermín Vázquez i l’obra b720 han rebut nombrosos premis. El 2009, el projecte de la recuperació del Torico a Terol va guanyar l’International Award Architecture in Stone, mentre que La Mola Hotel and Conference Centre va ser distingit amb el premi Obra Sant Josep. El 2007, l’Edifici Veles e Vents de la Copa Amèrica va rebre l’European Riba Award. Els projectes Indra (2007), Veles e Vents i plaça Torico (2008) van resultat finalistes dels Premis FAD. El 2004, el projecte del passeig del Óvalo (Terol) va guanyar el premi Ciudades Patrimonio de la Humanidad, atorgat pel Ministeri de Cultura, i el Premio Europeo del Espacio Público Urbano.

lr_nb_403-420-torres-fira_31.jpg

Hotel Torres Porta Fira

Les torres d’Ito es convertiran en els edificis més alts de L’Hospitalet de Llobregat i l’hotel serà el segon més alt de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Projecte 2004-2006. Execució de l’hotel: abril 2006-gener 2010. Superfície total: 80.108 m2. Hotel: 34.668 m2. Oficines: 45.420 m2

lr_nb_403-420-torres-fira_1.jpg

RESUM DE LA VISITA COMENTADA

Hotel Santos Porta Fira, la geometria variable amb formes orgàniques

La Torre de l’hotel s’ha dissenyat amb una forma sinuosa que emula el tall d’un vegetal i que ofereix una percepció canviant a mida que se l’envolta. A causa de la dificultat geomètrica de l’edifici, la façana s’ha dividit en dos pells. La interior garanteix els requeriments acústics, tèrmics i d’estanquitat, mentre que l’exterior es planteja com a una segona pell que ofereix textura i geometria variable a la torre. La seva pell es composa de tubs independents d’alumini subjectes als seus extrems mitjançant ròtules per permetre la torsió desitjada, detalla Fermín Vázquez. L’edifici és un prototip industrial únic, ja que hem inventat una façana de gran complexitat per a un edifici d’alçada.

El conjunt d’hotel i torre d’oficines -de 110 d’alçada cadascun d’ells -gaudeix d’una forta carga simbòlica, ja que reten homenatge a les històriques torres venecianes que donen pas al recinte firal de plaça Espanya de Barcelona.

p1090734.jpg

lr_nb_403-420-torres-fira_5.jpg

lr_nb_403-420-torres-fira_6.jpg

lr_nb_403-420-torres-fira_10.jpg

 p1090761.jpg

p10907871.jpg

Santi Redondo, responsable de Comunicació de B720 Arquitectos, Cristina Algás, arquitecte de B720 Arquitectos i Toni Rodríguez Yuste, ponent d’Arts Plàstiques de l’Ateneu Barcelonès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s