Cicle: Còmic, cultura i contracultura. Conferència: ANTIPROSOPEIES (les historietes utòpiques), a càrrec de Federico del Barrio

Dijous 6 de maig de 2010, a la sala Verdaguer a les 19.30 h

Cicle: Còmic, cultura i contracultura

Conferència: ANTIPROSOPEIES (les historietes utòpiques), a càrrec de Federico del Barrio

federico_del_barrio_ateneu_barcelones.jpg

Federico del Barrio Jiménez 

Federico del Barrio Jiménez (Madrid, 1957), és dibuixant, il·lustrador i escriptor.

Va iniciar la seva carrera a principis dels anys 80 a les revistes Totem, Bumerang i Cimoc, publicant en aquesta darrera la sèrie Tierra, S.A. (1982), amb guió de Pérez Navarro. El reconeixement li arribaria arrel de la seva labor a la revista Madriz, també publica en Medios Revueltos i en El Ojo Clínico. Amb el guionista Felipe Hernández Cava, realitza la tetralogia Las memorias de Amorós, composada per Firmado: Míster Foo, Luz de un siglo muerto, Las alas calmas y Ars Profética, així com: La Conjura, segona part d’una trilogia sobre Lope de Aguirre i El Artefacto Perverso (1994).

Federico del Barrio, s’ha destacat per a la seva renovació de la lectura convencional de pàgines (obertura de l’espai escènic, alteració de l’ordre, descomposició dels temps suposats) i tires (posicionament independent de la cartel·la).

ANTIPROSOPEIES (les historietes utòpiques)

El món de les historietes és com un bosc. Quan hom s’endinsa, hi apareixen diversos camins. el més concorregut és el que basa la seva raó de ser en la prosopoeia, la figura retòrica que consisteix a atribuir a ésser inanimats qualitats humanes. Malgrat tot, hi hauria altres opcions. Podria ser una d’aquestes opcions la que pretén expressar, sense artificis, la veritat íntima? I, aquest recorregut, no estaria associat al descobriment de les fons específiques d’aquest llenguatge? Potser es tracta només d’una utopia, però és una possibilitat que cal experimentar.

Federico del Barrio, en aquest dies presentarà el seu nou llibre, El Hombre de Arena, d’Ed. Ponent, -la tercera entrega de la col·lecció El cuarto oscuro-, una exquisita adaptació d’un conte d’Hoffman amb textos de Mai Prol.

el_hombre_de_arena.jpgel_hombre_de_arena1.jpg

Federico del Barrio és un excel·lent comunicador, relata històries amb les seves poesies, els seus texts, amb els seus dibuixos, amb la seva pintura, en aquest llibre es fa palès la seva influència pictòrica, utilitza taques per crear formes d’una rotunditat impactant.

federico_del_barrio_1.jpg

Laura Pérez Vernetti, Núria Rodríguez Yuste, Federico del Barrio, Toni Rodríguez Yuste i Jaume Capdevila KAPDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s