Tertúlia-sopar. Cicle: Cómic, cultura i contracultura. Per l’humor a l’art. Kap

 

El 17 de març a les 19.30 h de 2010, sala Pompeu Fabra de l’Ateneu Barcelonès

Cicle: Còmic, cultura i contracultura

Tertúlia sopar amb KAP  PER L’HUMOR A L’ART

Modera: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès kapcaricat-21.jpg

 

Jaume Capdevila i Herrero, conegut pel seu pseudònim Kap, (Berga, 1974) és un dibuixant d’humor, il·lustrador i caricaturista. Actualment publica les seves vinyetes d’humor a La Vanguardia i el Mundo Deportivo; a revistes com El Triangle, Berguedà Setmanal i Gegants, entre d’altres.

Llicenciat en Belles Arts per la Barcelona, estudiós de l’humor gràfic, ha dirigit l’exposició Trazos, un recorregut pels 100  anys d’humor gràfic del diari esportiu El Mundo Deportivo i l’exposició sobre Joaquim Muntañola L’art de riure, l’art de viure. Ha col·laborat amb institucions com Ficomic, la Fundación General de la Universidad de Alcalá de Henares, la Universidad de León, la Universidad Internacional de Catalunya o la Universitat d’Alacant.  L’any 2009 li van atorgar el Premi Internacional d’Humor Gat Perich. Ha publicat diversos llibres d’humor gràfic: Sense Kap ni peus, Barça: 100 años con buen humor, La Patumàquia…

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és kap_ateneu_barcelones.jpg

Una imatge, una mica d’enginy i un pèl d’humor són les eines amb les que els dibuixants de premsa ens emboliquen la realitat cada dia a les pàgines dels diaris.

L’anàlisi desenfadat però corrosiu dels humoristes moltes vegades té més incidència que els articles o reportatges del mateix diari.

L’humor, una matèria volàtil però contundent ha estat estudiat per filòsofs, pensadors, literats i lingüistes, des de Freud a Beaudelaire. Amb els seus recursos, metàfores, dobles sentits, jocs de paraules, resulta una eina perfecta per reflexionar sobre la realitat.

Explorar com el dibuixant s’aboca al full en blanc, i com es produeix la guspira que encén la flama de l’humor que es publicarà a l’endemà és l’objectiu d’aquesta tertúlia. Interrogar-nos si tots tenim la capacitat de crear productes visuals que interpretin la realitat amb humor, si hi ha un bon humor i un mal humor, si amb l’humor es pot dir tot o si hi ha límits per a la sàtira és l’objectiu d’aquesta tertúlia.

kap_kim_ventura_toni_rodriguez_yuste.jpg

Enrique Ventura, Toni Rodríguez Yuste, Kap, José Alberto Roig, Núria Rodríguez Yuste, Kim, Gemma Creus, Alodia Santana, Mireia Almirall

kap_ventura_toni_rodriguez_yuste.jpg

Després de la tertúlia vam anar a sopar amb el nostre convidat i amb l’Enrique Ventura….amb la Laura Pérez Vernetti, la Toni Rodríguez Yuste, José Alberto Roig, la Neus Trías, la Gemma Creus…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s