Conferència. El Projecte de Gaudí: La continuació de les obres del Temple de la Sagrada Família després de Gaudí i la problemàtica de l’AVE, a càrrec de Jordi Bonet

Dimarts 9 de febrer de 2010, a les 19.30 h a la Sala d’Actes

Conferència: El Projecte de Gaudí: La continuació de les obres del Temple de la Sagrada Família després de Gaudí i la problemàtica de l’AVE, a càrrec de Jordi Bonet, Doctor Arquitecte i Director i Coordinador de les obres del Temple Expiatori de la Sagrada Família.

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès

p1060968.jpg

Toni Rodríguez Yuste i Jordi Bonet © Nuria Rodríguez Yuste

El Temple Expiatori de la Sagrada Família, conegut simplement com la Sagrada Família, és un dels més coneguts exemples del modernisme català i que ha esdevingut tot un símbol de Barcelona. Obra inacabada de l’arquitecte Antoni Gaudí, la Sagrada Família és el monument més visitat de l’Estat espanyol, per damunt fins i tot de l’Alhambra i el Museu del Prado… Va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2005.

p1060954.jpg

© Nuria Rodríguez Yuste

El Ministeri de Foment de l’Estat espanyol ha projectat la construcció d’un túnel pel carrer de Mallorca, just per sota d’on hi ha d’haver la façana principal de l’edifici, per tal de fer-hi passar el tren de gran velocitat.

Aquest túnel està previst que passi just al costat on aniran els ciments de la façana principal del Temple. Les possibilitats de que es pugui provocar l’ensorrament de la zona i allò afecti al Temple, és el que manté dividides les opinions dels ciutadans que volen que es modifiqui aquest traçat per evitar una catàstrofe.

Tot i que el Ministeri de Foment espanyol assegura que el projecte no presenta cap risc a l’estructura del Temple, experts d’universitats de tot el món, el Patronat de la Sagrada Família, el Col·lectiu per un bon traçat del TGV i la Plataforma veïnal AVE pel litoral, s’oposen al projecte.

2009102318234797_375.jpg

L’octubre passat, el Patronat de la Sagrada Família va demanar a l’Audiència Nacional que es parin les obres del mur de contenció de l’AVE. Denuncien que els pilars de protecció s’estan construint a poc més d’un metre del Temple, quan el projecte inicial d’Adif el situava a més de 2 metres. Denuncien a més que Adif hagi iniciat les obres de la pantalla protectora del túnel abans de la presentació de l’informe tècnic sobre la seguretat de les obres. Acusen a Adif d’accelerar les obres perquè ja no es pugui frenar en el procés judicial. És la tercera vegada que sol·liciten una mida cautelar d’aquestes característiques perquè consideren que el pas del túnel tan a prop del Temple representa un perill per a la seva estabilitat.

Jordi Bonet, director i coordinador de les obres del Temple de la Sagrada Família, ens parlarà de la història del Temple; del Projecte de Gaudí; de la continuació de les obres després de Gaudí; de les obres a l’actualitat; del tancament de la nau principal i de la problemàtica de l’AVE.

Gaudí projectà una “nova arquitectura”, que veié construïda en els campanars de la façana del Naixement i que deixà expressada en els models a escala 1/10 i 1/25 del Temple expiatori de la Sagrada Família que es conserven de les naus, columnes i voltes, les cobertes, els finestrals, sagristies, claustre, façanes i terminals, amb detalls ben definits.

És una arquitectura síntesi de l’estructura i la forma. És viva amb color i moviment, inspirada en la natura, amb l’ús de superfícies geomètriques generades per rectes, de doble curvatura, amb una modulació i proporcions que es repeteixen i permeten continuar fidelment el que ell no pogué veure fet.

Les obres reben 2.5 milions de visitants a l’any. S’espera obrir al culte el conjunt interior del Temple aquest any 2010.

p1060970.jpg

Toni Rodríguez Yuste i Jordi Bonet © Nuria Rodríguez Yuste

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s