Cicle: La imatge de Barcelona a debat. Tertúlia-sopar:150 Aniversari del Pla Cerdà a través de les mirades dels arquitectes, Oriol Bohigas, Carme Pinós i de l’urbanista Jordi Borja

Dimarts 16 de juny de 2009, a les 19.30 h, sala Pompeu Fabra

Tertúlia-sopar. Cicle: La imatge de Barcelona a debat. 150 Aniversari del Pla Cerdà a través de les mirades dels arquitectes, Oriol Bohigas, Carme Pinós i de l’urbanista Jordi Borja

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès

cerda1.jpg

Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Plàstiques de l’Ateneu Barcelonès; Carme Pinós, Carme Pinós, arquitecta. Premi Nacional d’Arquitectura de la Generalitat de Catalunya, 2008; Oriol Bohigas, arquitecte. President de l’Ateneu Barcelonès, i Jordi Borja geògraf-urbanista. Consultor internacional i professor universitari © Nuria Rodríguez Yuste

Amb aquesta tertúlia concloíem el cicle de tertúlies sobre la imatge de Barcelona i ho fem, quan es celebra i es compleix el 150 aniversari del Pla Cerdà. La setmana passada -dijous, 11 de juny de 2009-, es va inaugurar oficialment l’Any Cerdà. Es compleixen 150 anys del Pla de Reforma i Eixample, més conegut com Pla Cerdà, obra d’Ildefons Cerdà -1815-1876-, enginyer, urbanista, arquitecte, jurista, economista, polític, un home polifacètic que va escriure La Teoria General de la Urbanización, obra pionera de l’especialitat, que el fa ser considerat un dels fundadors de l’urbanisme modern.

El seu projecte més important va ser la Reforma Urbanística de la Barcelona del segle XIX, coneguda com a Pla Cerdà, i que va crear l’actual barri de l’Eixample, que va suposar la major transformació de Barcelona. El Pla Cerdà, ha configurat i donat caràcter a Barcelona. Ha regulat, durant la primera meitat del segle, la major part del creixement urbà de la ciutat, de la qual n’és el símbol més potent. De fet, encara avui, parlar de Barcelona és parlar, de forma de conscient o inconscient de l’Eixample.

Ildefons Cerdà, va concebre l’expansió urbanística de la Barcelona emmurallada pensant en el benestar de les persones, amb carrers amplis i cases amb espais per a jardins que llavors van ser considerats un desaprofitament i que en els últims anys s’estan recuperant.

La seva aprovació va anar seguida d’una forta polèmica per haver estat imposat des del govern de l’estat espanyol en contra del Pla d’Antoni Rovira i Trías que havia guanyat un concurs de l’Ajuntament de Barcelona.

Els nostres convidats han intervingut a la nostra ciutat amb les seves actuacions d’arquitectura, teòriques, polítiques i urbanístiques, a canviar la imatge de Barcelona, la del 2009. Com per exemple, la ciutat olímpica configurada sota la direcció de l’arquitecte Oriol Bohigas; l’actuació del centre històric de Barcelona que inclou la plaça de la Gardunya, l’Escola Massana, un edifici de vivendes i la façana posterior del Mercat de la Boqueria, de l’arquitecta Carme Pinós o amb les actuacions teòriques, amb el màster Gestió de la Ciutat, de l’urbanista i geògraf Jordi Borja.

cerda31.jpg

© Nuria Rodríguez Yuste

Avui debatem amb els nostres convidats sobre el Pla Cerdà des de la perspectiva del temps, ens faran un recorregut des de fa 150 anys, tres mirades, tres llenguatges diferents sobre l’arquitectura i l’urbanisme, combinant el rigor amb la subjectivitat intrínseca que hi ha en cada ideari de les seves professions, amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement del personatge, Ildefons Cerdà i de la seva obra i, conseqüentment, reflexionar també sobre els processos de transformació que es projecten a la ciutat i a la seva àrea metropolitana, com la reforma de la Diagonal, el pas de l’AVE, l’estació de la Sagrera, la nova terminal de l’aeroport, el futur zoològic, la renovació del Poble Nou i l’aposta per l’àrea metropolitana, per posar alguns exemples.

Tots aquests interrogants i les seves respostes configuraran una forma de ser d’una ciutat multicultural com és Barcelona. Configurarà una imatge, la Barcelona del 2009.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s