Cicle: La imatge de Barcelona a debat. Tertúlia-sopar: La imatge de Barcelonade Barcelona a través de la mirada del galerista Joan Anton Maragall

Dimarts 24 de març de 2009, a les 19.30 h Sala Pompeu Fabra

Cicle: La imatge de Barcelona a debat

Tertúlia-sopar: La imatge de Barcelona a través de la mirada del galerista Joan Anton Maragall, director de la Sala Parés de Barcelona

Presenta: Toni Rodríguez Yuste, ponent de la Secció d’Arts Visuals de l’Ateneu Barcelonès

p1050456-12.jpg

Toni Rodríguez Yuste, Joan Anton Maragall i Josep Maria Cadena

Joan Anton Maragall és llicenciat en Ciències Empresarials a ESADE i màster en Direcció d’Empreses.

Durant el anys 1983 a 1989 va ser el gerent de l’Associació de la Premsa de Barcelona, període en el qual es va constituir el Col·legi Professional de Periodistes de Catalunya i el Centre Internacional de Premsa de Barcelona. Va ser director d’ambdues entitats.

Des de 1989 és director de la Sala Parés. Dirigeix també la galeria Trama i Maragall Edicions, espais que formen part dels Establiments Maragall dedicats a l’art.

De 1995 a 1997 va ser el president de la Unió d’Associacions de Galeries d’Espanya i  fins el gener de 2000 va ser membre de la junta directiva del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya.

Parlarem sobre la imatge de Barcelona, des del punt de vista de la seva vida artística i cultural, des de la visió del galerista i director de la Sala Parés, una de les sales d’art més emblemàtiques de la nostra ciutat i amb una trajectòria més extensa a escala mundial.

Des de 1877, la Sala Parés ha portat a terme una tasca basada en la selecció rigorosa dels artistes que ha presentat en cada moment. La continuïtat en el treball amb aquests artistes i la constant incorporació de nous valors, d’acord amb l’evolució i les tendències d’art en cada etapa històrica, ha estat una constant al llarg de més de 130 anys.

Una bona part de les diferents propostes artístiques que han caracteritzat l’art des de finals del segle XIX, han tingut en aquesta galeria el seu principal exponent.

La galeria ha promogut des del seu inici, la formació i ampliació d’importants col·leccions museístiques, institucionals i privades. També ha fomentat la vida cultural barcelonesa a través de múltiples activitats: conferències, tertúlies artístiques i concerts que en algunes ocasions han estat històriques.

p10504603.jpg

Les exposicions de grans pintors com: Mariano Fortuny, Ramón Martí Alsina, Joaquim Vayreda, Ramón Casas, Santiago Rusiñol, Joaquim Mir, Isidre Nonel, Pablo Picasso, Anglada Camarasa, entre d’altres, han marcat una època de la Sala.

La història de la Sala Parés ha estat marcada per la continuïtat i també la renovació constant del seu grup d’artistes.

A partir de 1925, quan la galeria passa a mans de la família Maragall acull a pintors de noves generacions com: Josep de Togores, Manolo Hugué, Emili Grau Sala, Josep Mompou, i posteriorment Josep Amat, Mallol Suazo, Carlos Nadal, Ramón Pichot, entre d’altres, aconseguint reconeixement nacional i internacional.

El artistes actuals de la galeria responen a una varietat de tendències des del postimpresionisme i el realisme, a la nova figuració i a algunes de les corrents joves que caracteritzen la creació de finals del segle XX.

El Premi a la Pintura Jove, que la galeria organitza anualment des de 1958, en el que participen uns, dos-cents artistes de tota Espanya, contribueix a la promoció de nous valors i a la vinculació amb noves generacions de clients i amants de l’art.

La Sala Parés es projecta cap al futur, fidel a la seva trajectòria, compromesa amb la creació actual, oberta a les noves tendències i amb la garantia que atorga una experiència més que centenària, de dedicació al món de l’art, la cultura i el col·leccionisme.

Joan Anton Maragall ens explicarà la seva particular visió de Barcelona des d’una mirada àmplia i profunda i des de la perspectiva de la vida artística barcelonesa, tant pel que fa a la seva història, com per la seva projecció en l’àmbit de la creació actual.

p1050465_1.jpg

Joan Anton Maragall, Núria Rodríguez Yuste, Josep Maria Cadena i Toni Rodríguez Yuste

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s