Cicle: La imatge de Barcelona a debat. Tertúlia-sopar: La imatge de Barcelona a través del periodista i crític d’art Josep Maria Cadena

Dimarts, 24 de febrer de 2009, a les 19.30 h

Sala Pompeu  Fabra

p1050218.jpg

Josep Maria Cadena

Avui ens acompanya un dels periodistes i crítics d’art més prestigiosos del nostre país, el senyor Josep Maria Cadena, soci de la nostra entitat.

Des de 1958 ha treballat en diferents mitjans informatius, com premsa, ràdio o televisió. Del seu treball destaca la seva imparcialitat que en el seu moment, el va allunyar del diari Avui, quan n’era el subdirector i un dels seus fundadors.

Va ser director de l’Hoja del Lunes.

Ha publicat llibres de divulgació històrica amb esperit incisiu i gran professionalitat.

És col·laborador d’El Periódico de Catalunya, on la seva pàgina de crítica d’art és un model d’eclecticisme.

Va rebre la Creu de Sant Jordi -1995-, també ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona, i és secretari General de la Fundació del Consell de la Informació de Catalunya.

L’Associació de premsa periòdica en català, li va atorgar el Premi a la persona per defensar el caràcter de servei públic del periodisme -2006-.

El Saló d’Art de Barcelona, BART, va lliurà al desembre de 2009, reconeixement públic i honorífic per la seva dilatada i notable trajectòria.

Parlant del tema d’avui, sobre la imatge de Barcelona, voldria esmentar que el senyor Josep Maria Cadena ja ens ha anat parlant de la imatge de Barcelona a través dels seus llibres, com: Fets bàsics de Catalunya -1989-, Els alcaldes de Barcelona en caricatura -1991-, revistes i publicacions d’humor en català (1841-1939), (1995);  dels seus articles i de les seves crítiques d’art, en les quals, ens explica la seva particular visió de Barcelona des d’una mirada àmplia i profunda, en rigor i també amb gran sentit d’humor, ens parla de l’ambient urbà de Barcelona, de la seva evolució, de les seves gents i de la seva vida cultural.

Josep Maria Cadena, com a periodista i com a crític d’art, sempre ha estat al costat de la notícia i l’actualitat, avui tenim l’oportunitat de poder debatre amb ell sobre la imatge de Barcelona, li preguntarem:

  • L’obra d’un artista respon d’alguna manera al lloc on viu, és a dir, si ell creu que hi ha un art localista o l’art sempre és universal?
  • Com ha evolucionat el llenguatge de l’art en els últims anys?
  • La nostra societat entén els codis del llenguatge de l’art actual?
  • És difícil fer crítica d’art quan cada vegada hi han més variables i més complexitat en el procés creatiu?
  • Sobre la dificultat o no de fer crítica d’art just en el moment que es difon l’obra al públic, quan encara no ha passat un temps per poder valorar-la amb una certa distància. Valorar una obra nova, comporta una responsabilitat i un cert risc.

Tots aquest interrogants i les possibles respostes configuraran una forma de ser d’una ciutat multicultural com és Barcelona. Configurarà una imatge.

El nostre convidat, el senyor Cadena, té una doble vessant per forjar-se una imatge sobre Barcelona, la del periodista i la de crític d’art, dos mirades, dos llenguatges diferents, la del periodisme, objectiu, imparcial i l’altre la de crític d’art, combinant el rigor amb la subjectivitat intrínseca que hi ha en la crítica de l’art.

p1050227.jpg

p1050243.jpg

Josep Maria Cadena, Toni Rodríguez Yuste, Jesús Aguagria, Josep Albert Roig, Neus Trías i altres tertulians

p1050248.jpg

Neus Trías, Josep Maria Cadena, José Alberto Roig, Nuria Rodríguez Yuste i toni Rodríguez Yuste

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s